Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 11.08.2011
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Maria Cocuti
Titlul articolului: FT: Decizia Spaniei de restricţionare a accesului lucrătorilor români, o premieră în cadrul UE
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/ft-decizia-spaniei-de-restrictionare-a-accesului-lucratorilor-romani-o-premiera-in-cadrul-ue-234074.html


Decizia Spaniei de a introduce restricţii temporare pe piaţa muncii pentru români este o premieră în cadrul Uniunii Europene, comentează Financial Times, potrivit Mediafax.

Comisia Europeana (CE) a adoptat, joi, decizia prin care aprobă solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă până la data de 31 decembrie 2012.

Rata şomajului a fost de 21 de procente în iunie în Spania, fiind cea mai mare înregistrată vreodată într-o ţară din zona euro de la introducerea monedei unice, în 1999. Şomajul în rândul tinerilor se ridică la 45 de procente, potrivit departamentului de statistică al UE.

"Această (decizie) trimite un mesaj politic clar electoratului. Problemele de pe piaţa muncii din Spania sunt cauzate de probleme structurale şi instituţionale, nu de muncitorii români", a declarat Sergio Carrera, de la Centrul pentru Studii de Politică Europeană, cu sediul la Bruxelles.

Datele UE arată că numărul românilor care s-au mutat în Spania a crescut rapid în ultimii ani, ajungând la 823.000 la începutul lui 2010. Românii, dintre care majoritatea lucrau în construcţii înainte de criza economică din 2008, sunt în prezent mai numeroşi decât marocanii, ecuadorienii şi britanicii din Spania.

Potrivit normelor europene, imigranţii români sunt eligibili pentru ajutorul de şomaj ca toţi ceilalţi cetăţeni ai UE, inclusiv spanioli. Ultimele date arată că 30 la sută dintre românii care trăiesc în Spania sunt şomeri, comparativ cu 11 la sută înainte de criză.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.